Правителството реши да закрие автомагистрала Люлин и да създаде нова с

...
Правителството реши да закрие автомагистрала Люлин и да създаде нова с
Коментари Харесай

Кабинетът закри една магистрала и откри нова на последното си заседание за 2018-а

Правителството реши да  " закрие " автомагистрала " Люлин " и да сътвори нова с името " Европа " на последното си съвещание за тази година. На него кабинетът утвърди лист с пътищата, за които се дължат винетни такси.

Решено бе досегашната Автомагистрала " Люлин " да стане част от автомагистрала " Струма ", тъй като е прекомерно къса  - едва 19,6 км - и тъй като се явява естествено начало на трасето на Автомагистрала " Струма ". Така секторът „ София - Перник " става част от пътя „ София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция ".

В същото време пътят София-Калотина ще бъде кръстен автомагистрала " Европа ". Тя ще включва и Северната скоростна тангетна. Това повдига въпроса дали за позлването на тангентата ще е нужна винетка. Днес министрите не дадоха отговор на този въпрос.

Правителствената пресслужба напомня, че на 15 ноември 2018 година беше подписан договорът с определения реализатор за създаване на 14,5 км от трасето на пътя Калотина - София в сектора от граничния пункт до пътен възел „ Драгоман ", като планът планува и излаз към интермодален терминал Драгоман. Предстои сключване на контракт и за още един сектор от него - сред Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя сред границата с Република Сърбия и София ще се усъвършенства свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се понижи времето за пътешестване и ще се увеличи пътната сигурност по трасето.

Правителството при използването на българската част на Дунав мост при Русе-Гюргево да се постанова винетна такса. Такава е практиката и в този момент.

Ето и настоящият лист на автомагистралите в страната, след днешното решение на кабинета:

Тракия (означение А-1 с трасе София-Пловдив-Стара Загора-Ямбол-Бургас)

Хемус (А-2, София-Ботевград-Шумен-Девня-Варна)

Струма (А-3, София-Перник-Дупница-Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански-Граница Гърция)

Марица (А-4, Пловдив-Стара Загора-Харманли-Свиленград-Граница Турция

Черно море (А-5, Варна-Бургас)

Европа (А-6, Граница Сърбия-София)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР